Διαβάστε το περιοδικό μας

Για να δείτε όλα τα τεύχη πατήστε στο μενού "ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ"

 

 

Τεύχος 23

periodiko-23

Τεύχος 24

periodiko-24

Τεύχος 25

periodiko-25

Τεύχος 26

periodiko-26

Τεύχος 27

periodiko-27

Τεύχος 28

periodiko-28

Οι Χαλκιάδες της Ηπείρου στην Ελασσόνα

Πραγματική πανδαισία ήταν η μουσική των Χαλκιάδων της Ηπείρου, οι οποίοι εμφανίστηκαν στον ετήσιο ΤΡΑΝΟ ΧΟΡΟ τουΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, που έγινε στις 4-2-2017, στο κοσμικό κέντρο ΦΑΝΤΑΣΙΑ, στην Ελασσόνα.

Τρεις γενιές Χαλκιάδων έπαιζαν, επί σκηνής, ώρες ολόκληρες, Ηπειρώτικα νουμπέτια, με όλα τα μουσικά χαρακτηριστικά της γνήσιας Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης. Ειδικότερα, σε όλη τη διάρκεια του γλεντιού, υπό τους ήχους τριών κλαρίνων και των άλλων οργάνων της εξαμελούς κομπανίας ακούστηκαν και χορεύτηκαν, ασταμάτητα, Ηπειρώτικοι σκοποί και τραγούδια του γάμου και της ξενητιάς, οργανικά μοιρολόγια, γυρίσματα, μουσικά μελίσματα και πολλά ομαδικά πολυφωνικά τραγούδια.

Και κοντά στο μεγαλείο της Ηπειρώτικης μουσικής, ένας άλλος μεγάλος δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας, ο βετεράνος συντοπίτης μας Νίκος Δημητριάδης, μαζί με τους Γιώργο Κεσκίνη, στο νταούλι, και Τιμόθεο Καλαϊτζίδη, αφιλοκερδώς, χάρισαν στιγμές ποντιακής έκστασης στους Πόντιους και τους φίλους τους, που συμμετείχαν στο γλέντι του Μουσείου της Αγροτιάς.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Μητσιμπόνας, ο οποίος τραγούδησε, αφιλοκερδώς, με τον πιο παραδοσιακό τρόπο, τραγούδια της Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με την χορευτική ομάδα του Κέντρου Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Επαρχίας Ελασσόνας, με χορούς της Ηπείρου και με τη μουσική συνοδεία των Χαλκιάδων.

Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όσους βοήθησαν την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη δράση και τον προγραμματισμό του Συλλόγου που συντελείται με πολλές αντιξοότητες, λόγω του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού του δημάρχου και της πλειοψηφίας του που επέβαλαν αυθαίρετα και παράνομα, με την σκανδαλώδη μεροληπτική πολιτική και την απάνθρωπη αδιαλλαξία που ακολουθούν επί δύο χρόνια για το Μουσείο της Αγροτιάς, το οποίο παραμένει, ακόμη, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με δική τους ευθύνη.

Στη συνέχεια ακολούθησε ολονύκτιο γλέντι, το οποίο κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες (3 π.μ.).

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Μπλιούμη.

Free Joomla templates by Ltheme